Garnek Indukcja

Dobry wybór

Kupując garnki do kuchenki indukcyjnej warto im się bliżej przyjrzeć, aby wybrać takie, które będą nam długo służyły, a jednocześnie doskonale spełnią swoja rolę. Bez odpowiedniego zestawu naczyń nasza kuchenka indukcyjna będzie bezużyteczna. Najlepsze garnki do kuchenki indukcyjnej to takie, które mają idealnie proste dno. Tylko w takim przypadku „złapią dobry kontakt” z płytą i będą działać i szybko gotować wszystkie potrawy. Na ich działanie ma także wpływ materiał, z którego zostały wykonane. Musi to być wysokiej jakości stal nierdzewna albo żeliwo o dużych właściwościach ferromagnetycznych. Lepiej unikać garnków, które zostały „wzbogacone” o aluminiowe elementy – może to bowiem mieć negatywny wpływ na siłę ich działania. A szybkość gotowania i oszczędność energii to największe zalety indukcji.

Jakość gwarancją sukcesu

Podczas wybierania garnków zwróćmy na początek uwagę na to, czy znajduje się na nich symbol indukcji, tylko wówczas możemy mieć pewność, że naczynia będą działały bez zarzutu. Nie wszystkie garnki z płaskim dnem się do tego nadają – mogą bowiem być wykonane z materiału, który nie będzie „współpracował” z płytą. Symbol indukcji to tak zwana zwojnica – przypomina nieco dziecięcy szlaczek. Znaczenie ma także grubość dna garnków do indukcji. Zbyt cienkie może się z czasem zdeformować i przestać przylegać idealnie do powierzchni, przez co straci swoje właściwości i nie będzie się dało w nim gotować. Najlepsze są takie dna, które mają od 3 do 6 warstw i są grubości od 5 do 10 milimetrów.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *