Indukcja

Indukcja pod kontrolą

Efektem gotowania są zwykle smaczne potrawy, ale czynność ta przynosi też skutki uboczne w postaci bałaganu czy brudnego pieca. Płyta indukcyjna nie jest trudna w myciu i utrzymywaniu w czystości, ale trzeba wiedzieć, jak to robić, aby jej nie zniszczyć. Należy mieć nie tylko specjalne garnki do indukcji, ale też odpowiednie gąbki do czyszczenia tego rodzaju płyty. Aby uniknąć ryzyka najlepiej zaopatrzyć się w produkty, które przeznaczone są typowo do kuchenek indukcyjnych. Gąbki do czyszczenia powinny być przede wszystkim wyjątkowo miękkie, bo powierzchnię płyty można bardzo łatwo zarysować. Również środki do mycia płyty nie mogą być przypadkowe, a takie, które są przeznaczone do indukcji. Środek do mycia należy rozprowadzić na płycie, ale nie ścierać go natychmiast, tylko zostawić go na minutę i potem zetrzeć.

Dbaj dzień w dzień

Niektóre dania mogą wykipieć i spowodować mocne zabrudzenia, które będą trudne do usunięcia. Pomogą w tym specjalne drapaczki, które pozwolą pozbyć się skutecznie brudu bez obawy zniszczenia powierzchni płyty. Nie warto jednak czekać, aż brud zaschnie – najlepiej usuwać go zaraz po tym, jak się pojawi. Dbanie o płytę indukcyjną oznacza także odpowiednie, zgodne z instrukcją i bezpieczne korzystanie z niej. Choć płyty wykonane są z grubego, wysokiej jakości szkła, to ciężkie naczynie, które wypadnie nam z rąk może je uszkodzić. Nie próbujmy takiej płyty naprawiać samodzielnie. Tylko specjalista może jej przywrócić pełną sprawność, bez obaw, że płyta  będzie szwankować albo użytkowanie jej nie będzie w pełni bezpieczne.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *