Garnek

Praktycznie (i) bez wad

Garnki do indukcji nie tylko zachwycają nowoczesnym wzornictwem, ale przede wszystkim  praktycznymi właściwościami. Gotowanie w tych naczyniach to sama przyjemność i gwarancja dobrego smaku. Warto jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo, aby nie zawieść oczekiwań osób czekających na smaczną, przygotowywaną przez nas potrawę. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wyłącznie specjalne garnki do indukcji pozwolą nam cokolwiek ugotować. Jeżeli na płycie postawimy inne, to nawet nie uda nam się jej włączyć. Wykonywane są one ze stali nierdzewnej, aluminium z ceramiczną powłoką lub emaliowanego żelaza. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy komplet, który znaleźliśmy na sklepowej półce to garnki odpowiednie do gotowania na kuchence indukcyjnej, poszukajmy odpowiedniego oznaczenia na opakowaniu.

Idealnie dobrani

Bardzo ważna jest średnica naczynia, bo wielkość dna musi idealnie przylegać do płyty, ewentualnie może być nieco mniejsze. Zbyt duże dno nie zostanie wykryte przez kuchenkę i ta się nie włączy. Płyta nie zacznie działać również w sytuacji, gdy nie ustawimy na niej żadnego naczynia. Na kuchenkach indukcyjnych zwykłe garnki nie zadziałają, ale garnki do indukcji można stosować także na kuchenkach elektrycznych i gazowych. To naczynia wysokiej jakości, więc warto mieć w domu choć jeden taki komplet. Prócz garnków przydatne są także rondle i patelnie, a także czajniki działające na indukcję oraz naczynie przeznaczone do gotowania mleka. Choć indukcja ciągle uznawana jest za nowość, to warto się do niej przekonać, bo ma wiele zalet.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *