Akcesoria Kuchenka indukcyjna Kuchnia Sprzęt

Sprzęt dla zabieganych

Kuchnia indukcyjna to wynalazek, który doceniają zabiegane panie domu. Jej zaletą jest przede wszystkim to, że pozwala podgrzać czy ugotować danie szybciej niż tradycyjne  kuchenki. Dzięki temu są też bardziej energooszczędne. Gotowanie na takim sprzęcie jest też bezpieczniejsze – unikamy w ten sposób ryzyka poparzenia, co w kuchni zdarza się dość często. Gdy tylko z pola działania indukcji odsuniemy garnek, ta wyłącza się ona automatycznie. Musimy jednak pamiętać, że konieczne są specjalne garnki  do kuchenki indukcyjnej. Od zwykłych odróżni je przede wszystkim to, że mają dno wykonane ze specjalnego materiału. Może to być wysokiej jakości stal albo żeliwo lub inny materiał, który reaguje na magnes.

Dno to podstawa!

Ważne też jest to, aby garnek przeznaczony do kuchenek indukcyjnych nie miał dna o średnicy mniejszej niż zaleca producent. Nie wolno także stosować naczyń wykonanych z ceramiki lub szkła, a także z aluminium, brązu czy  miedzi. Dno garnków musi być niemal idealnie równe, niedopuszczalne są wszelkie wypukłości czy naczynia na nóżkach. Dno garnków indukcyjnych pełni bardzo ważną funkcję. To dzięki jego specjalnej konstrukcji naczynie oddaje ciepło znajdującej się w jego wnętrzu potrawie. Garnki do kuchenki indukcyjnej oznaczone są specjalnym symbolem przypominającym sprężynkę, zwykle na opakowaniach naczyń znajdują się też informacje o ich przeznaczeniu. Kuchnie indukcyjne ze względu na ich liczne zalety są coraz częściej spotykane w naszych domach, dlatego też coraz łatwiej o zakup przeznaczonych do nich garnków.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *