Kuchenka indukcyjna Kuchnia

Szybko i bezpiecznie

Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest szybkie i bezpieczne, a uzyskane w ten sposób potrawy smaczne i zdrowe. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej stosowania. W tego typu kuchenkach stosowane są magnesy, które mogą mieć niekorzystny wpływ na działanie niektórych urządzeń. A wśród nich są między innymi aparaty słuchowe czy pompy insulinowe. Szczególną ostrożność powinny zachować też osoby z rozrusznikiem serca. Na pracę tych urządzeń może bowiem wpływać pole magnetyczne wytwarzane przez kuchenki indukcyjnej. Jeżeli jednak nie korzystamy z żadnego z tych medycznych urządzeń, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy naszą kuchnię wzbogacili o ten nowoczesny sprzęt. Razem z kuchenką musimy zakupić też  garnki do indukcji, bo tylko takie pozwolą nam coś ugotować.

Mycie i czyszczenie

Należy jednak dbać o to, aby naczynia zawsze były suche, wilgoć może spowodować, że kuchenka się nie włączy albo będzie działać nieprawidłowo. Zaleca się też gotowanie pod pokrywką, to sposób na dużą oszczędność energii. Dla sprawnego funkcjonowania kuchenki ważny jest też sposób jej czyszczenia. Należy to robić codziennie, aby płyta długo zachowała ładny wygląd. Jej delikatna powierzchnia wymaga użycia miękkich i nierysujących ściereczek. To jednak może nie wystarczyć, gdy płyta jest mocno zabrudzona – na przykład wykipi na nią zupa. Wówczas lepiej nie czekać, tylko jak najszybciej usunąć zabrudzenie. Na początek najlepiej wyłączyć kuchenkę indukcyjną, bowiem staje się  ona momentalnie zimna i pozwala usunąć brud bez obawy o poparzenie.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *