Indukcja Kuchenka indukcyjna Płyty indukcyjne

Zalety płyt indukcyjnych

Płyty indukcyjne dostępne są już powszechnie. Ich popularność bierze się stąd, że mają wiele zalet, których brak tradycyjnym piecom kuchennym. Dlatego łatwo się do nich przekonać i wyzbyć nieufności, nawet tym, którzy nie lubią nowości ani zmian. Urządzanie nowego mieszkania, czy remont starego, to dobry moment, aby kuchnię wyposażyć w ten nowoczesny sprzęt. Jedną z największych zalet kuchenek indukcyjnych jest to, że gotowanie trwa bardzo krótko. Niezależnie od potrawy jej przyrządzanie zajmie nam średnio 30 procent mniej czasu, niż gdybyśmy gotowali na gazie czy piecu elektrycznym. Z oszczędnością energii w oczywisty sposób wiąże się oszczędność pieniędzy, bo rachunki za prąd z pewnością będą niższe.

Liczy się dno

Płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość garnka i dostosowuje do niego wielkość pola grzejnego. Dlatego do gotowania niezbędne są specjalne garnki do kuchenki indukcyjnej z idealnie płaskim dnem. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest również bardzo bezpieczne. Nawet podczas gotowania płyta jest zupełnie zimna, dlatego nie grozi nam oparzenie. Jest to szczególnie ważne, gdy mieszkają z nami małe dzieci. Płytę  indukcyjną również bardzo łatwo utrzymać w czystości. Dzięki temu, że nigdy się nie nagrzewa, jedzenie do niej nie przywiera ani się nie przypala. Garnki do kuchenki indukcyjnej nie tylko są odpowiednimi naczyniami do przyrządzania smakowitych dań, ale mogą też być prawdziwą ozdobą kuchni. Projektowane są bowiem tak, aby pasowały do nowoczesnych wnętrz i mogły stać na wierzchu bez uszczerbku dla wizerunku naszej kuchni.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *