Garnki do kuchenki indukcyjnej Indukcja

Zgrany duet

Garnki do kuchenki indukcyjnej to, używając wyświechtanego sloganu, coś więcej niż garnki. Ich dno wykonywane jest ze specjalnego metalu, który nazywany jest ferromagnetykiem, ze względu na swoje właściwości. Wytwarza bowiem wokół siebie pole magnetyczne, pod wpływem którego dno garnka zaczyna wytwarzać ciepło. Zwykłe garnki nie są w stanie „nawiązać takiej współpracy” z płytą indukcyjną, dlatego zakup tego typu kuchenki wymaga również nabycia odpowiednich naczyń. Na rynku dostępne są nie tylko garnki, ale też rondle, patelnie i wszystkie naczynia, które służą nam do gotowania lub smażenia. Dokładnie działanie płyty indukcyjnej polega na tym, że pod jej powierzchnią znajdują się cewki, które mają za zadanie generować zmienne pole magnetyczne. Dzięki temu tworzą się prądy, które zamieniają energię elektryczną w cieplną.

Jedyne takie garnki

Zaletą tych naczyń jest to, że podczas gotowania rozgrzewa się tylko ich dno, a płyta jest dużo chłodniejsza niż w tradycyjnych kuchenkach. Również bardzo szybko stygnie, dzięki czemu korzystanie z niej jest   bezpieczne, a ryzyko poparzenia minimalne. Kupując garnki do kuchenki indukcyjnej musimy wybrać takie, których dno będzie dopasowane wielkością do płyty indukcyjnej w naszej kuchence. Dno w takich garnkach musi być idealnie płaskie, jeśli takie nie jest, to znaczy, że garnki nie są przeznaczone do indukcji albo są po prostu bublami. Warto też zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonane są uchwyty – najlepsze są te, które nie przewodzą ciepła i pozostają stale zimne.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *